Breda en Ekurhuleni maken afspraken over samenwerking - Nieuws - BrIM Breda

Nieuws

Contact gegevens

Postbus 2522
4800 CM BREDA

Stadskantoor
Claudius Prinsenlaan 10
4811 DJ BREDA

T1 +31 (0)6 22 97 51 82
T2 +31 (0)6 52 81 37 98
E1 mapa.den.hooglander@breda.nl
E2 ga.lutz@breda.nl



Breda en Ekurhuleni maken afspraken over samenwerking

  • Home
  • Nieuws
  • Breda en Ekurhuleni maken afspraken over samenwerking
Breda en Ekurhuleni maken afspraken over samenwerking

 Op vrijdag 13 juli hebben de Gemeente Breda en de Zuid-Afrikaanse stad Ekurhuleni op vrijdag 13 juli een intentieverklaring ondertekend voor samenwerking in de tweede helft van 2012. Dit zogenaamde ‘Memorandum of Understanding’ werd ondertekend via een online verbinding met Zuid-Afrika door mevrouw Queen Duba, wethouder volkshuisvesting van  Ekurhuleni en Wilbert Willems, wethouder mondiaal beleid van Breda. BrIM Breda was op dat moment in Ekurhuleni vanwege een presentatie over de economische ontwikkeling van Breda en de regio.

 

Wethouder Wilbert Willems: “We hebben als millenniumgemeente sinds vier jaar een samenwerkingsverband met Ekurhuleni. Samen met het bestuur van deze stad met zo’n
2½ miljoen inwoners, proberen we zaken als economie, cultuur, woningbouw en veiligheid beter vorm te geven. In de intentieverklaring die we nu met elkaar ondertekend hebben staan samenwerkingsafspraken voor dit jaar. Het gaat daarbij met name om advisering op het gebied van sociale huisvesting, stadsvernieuwing en uitwisseling tussen raadsleden.”

De gemeente heeft haar mondiaal beleid, waaruit onder andere deze samenwerking is voortgevloeid, vormgegeven in het programma ‘Werelds Delen’. De gemeente is daarbij niet de enige Bredase partner, ook bijvoorbeeld de Woningcorporaties Singelveste/AlleeWonen en WonenBreburg zijn erbij betrokken.

De afgelopen jaren lag het accent op het maken van plannen voor stadsvernieuwing voor Germiston (een van de 9 kernen van Ekurhuleni) en sociale huisvesting. De gemeenteraad van de Zuid-Afrikaanse stad is inmiddels akkoord gegaan met een stadsvernieuwingsplan voor Germiston.

Na het maken van plannen komt uiteraard uitvoering. De uitvoering van de stadsvernieuwings-plannen is in 2012 dan ook één van de speerpunten van verdere samenwerking. Het gaat hierbij om ontwikkelzones in Ekurhuleni, zoals wijken voor burgers, voor ondernemers en voor kunstenaars. Het stimuleren van publiek private partnerships is hierbij een belangrijk aandachtspunt. Verder staat 2012 ook in het teken van het actualiseren van de strategie voor lokale economische ontwikkeling, verdere professionalisering van de woningcorporatie Ekurhuleni Development Company (EDC) en een uitwisseling tussen raadsleden over invoering van dualisme in Ekurhuleni. Ook wordt in 2012 verder ingezet op het betrekken van andere Bredase partners zoals bijvoorbeeld DINALOG.

Geplaatst op 17-07-2012

venster sluiten

Pagina doorsturen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. In consequat leo vitae dui.

Velden met een * zijn verplicht.

venster sluiten

Pagina doorsturen

De pagina is succesvol doorgestuurd.