Breda haalt weer grote vis binnen (bron BN/DeStem 18-06-09) - Nieuws - BrIM Breda

Nieuws

Contact gegevens

Postbus 2522
4800 CM BREDA

Stadskantoor
Claudius Prinsenlaan 10
4811 DJ BREDA

T1 +31 (0)6 22 97 51 82
T2 +31 (0)6 52 81 37 98
E1 mapa.den.hooglander@breda.nl
E2 ga.lutz@breda.nlBreda haalt weer grote vis binnen (bron BN/DeStem 18-06-09)

  • Home
  • Nieuws
  • Breda haalt weer grote vis binnen (bron BN/DeStem 18-06-09)
Breda haalt weer grote vis binnen (bron BN/DeStem 18-06-09)

BREDA - Als uitvloeisel van de komst van het nieuwe Nederlandse topinstituut voor transport en logistiek naar Breda heeft de stad een eerste grote vis binnengehaald. Wethouder Els Aarts (Economische Zaken) zette gisteravond op een bijeenkomst op de KMA haar handtekening onder een contract dat de vestiging van een logistiek 'experience center' bezegelt. In 2011 moet het draaien. 'LogiXperience', een initiatief van consultancybureau AiDC en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, wordt een soort toonzaal en laboratorium waar bedrijven en instituten hun vindingen op het gebied van logistieke techniek kunnen presenteren.

Andere bedrijven – de potentiële klanten – kunnen die uitvindingen testen en ermee experimenteren.

Het centrum, dat zesduizend vierkante meter omvat, krijgt ook een rol voor het hbo- en mbo-onderwijs en er zullen congressen worden gehouden. "Het wordt een soort Evoluon voor de logistiek", zei initiatiefnemer Jeff van Hek. Volgens wethouder Aarts wordt LogiXperience 'een topper die een spilfunctie zal kunnen vervullen tussen wetenschap en bedrijfsleven'.

LogiXperience is de eerste klant voor de bedrijvencampus, die rond het eigenlijke topinstituut aan de westrand van Breda moet verrijzen. Met de bijeenkomst in het Kasteel van Breda wilde de gemeente het bedrijfsleven laten zien hoe ver de plannen rond het instituut zijn gevorderd. Breda kaapte dat in april voor de neuzen van Amsterdam en Rotterdam weg.

Met de vorderingen zit het wel snor, afgaande op de woorden van de hoogleraren Jo van Nunen (Rotterdam) en Jan Fransoo (Eindhoven). Zij, de vormgevers van het instituut, hebben de organisatie op papier al grotendeels klaar. Het instituut gaat de absolute top van wetenschappers van Nederlandse en buitenlandse universiteiten aantrekken, beloofde Fransoo. Dat moet van Breda de spil in Europa maken van research en onderwijs (postacademische cursussen aan logistiek managers) op het gebied van vervoer en de organisatie daaromheen.

De uitstraling van het instituut is, zegt Aarts, nu al enorm; zo overweegt branche-organisatie TLN zijn kantoor naar Breda te verplaatsen. De Zeeuwse Commissaris van de Koningin Karla Peijs, die als minister van Verkeer de aanzet gaf tot de huidige plannen, herinnerde eraan waarover het gaat: Nederland moet zijn verloren toppositie in de logistiek herveroveren. Dat kan alleen dankzij Europa. Peijs (CDA) noemde het euroscepticisme in Nederland, ook bij politici, 'desastreus, ook voor deze sector'.

Geplaatst op 18-06-2009

venster sluiten

Pagina doorsturen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. In consequat leo vitae dui.

Velden met een * zijn verplicht.

venster sluiten

Pagina doorsturen

De pagina is succesvol doorgestuurd.