Minister opent 'topinstituut logistiek' in Breda - Nieuws - BrIM Breda

Nieuws

Contact gegevens

Postbus 2522
4800 CM BREDA

Stadskantoor
Claudius Prinsenlaan 10
4811 DJ BREDA

T1 +31 (0)6 22 97 51 82
T2 +31 (0)6 52 81 37 98
E1 mapa.den.hooglander@breda.nl
E2 ga.lutz@breda.nlMinister opent 'topinstituut logistiek' in Breda

  • Home
  • Nieuws
  • Minister opent 'topinstituut logistiek' in Breda
Minister opent 'topinstituut logistiek' in Breda

Dinalog, het Topinstituut voor Logistiek en Supply Chains in Breda, is vandaag officieel geopend door minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven. In haar toespraak sprak zij de overtuiging uit dat Dinalog een belangrijke bijdrage zal leveren aan het verwezenlijken van de gezamenlijke logistieke ambities die voor 2020 zijn opgesteld.


 
'In 2020 is Nederland de Europese marktleider als regisseur van transnationale goederenstromen. De winst die gemaakt wordt in de logistieke en supply chain sector zal verdriedubbelen van 3 miljard euro in 2007 naar 10 miljard euro in 2020. En de centrale speler wordt het topinstituut Dinalog', aldus de demissionair minister.

Hoe verander je een sector die nog voor een flink deel bestaat uit het verplaatsen van producten, naar een sector die de regie voert over de hele keten, van producent tot eindafnemer. En hoe verbreed je dat vervolgens naar meerdere ketens (4C - cross chain controll center) en daarna weer verder. Hoe doe je dat duurzaam? Hoe breng je dat in praktijk? Dat zijn de vragen waar Dinalog zich voor gesteld ziet, zei Dinalog-bestuursvoorzitter Willem van Heeren.

In Breda is een terrein van 14 hectare gereserveerd langs de A16 waar naast het huidige kantorencomplex de Dinalog Campus gebouwd zal worden. Naar het voorbeeld van de campus bij de TU Eindhoven zullen wetenschap en bedrijfsleven elkaar hier ontmoeten en inspireren. Vooruitlopend hierop meldde Peter van der Velden, Burgemeester van Breda, vandaag dat het Dutch Institute World Class Maintenance bekend heeft gemaakt zich te gaan vestigen op het terrein.

De oprichting van Dinalog (Dutch Institute for Advanced Logistics) is een concrete uitwerking van het Innovatieprogramma Logistiek en Supply Chains van de Commissie Van Laarhoven. De Rijksoverheid heeft 25 miljoen in dit innovatieprogramma geïnvesteerd. Daarnaast heeft Dinalog financiële steun gekregen van provincie en gemeente.

Dinalog financiert en coördineert onderzoek en ontwikkeling op het gebied van innovatieve logistiek. Projecten die bruikbare kennis opleveren voor het bedrijfsleven. Met steun van Dinalog Friends is beschikbaarheid van deze kennis binnen de sector gewaarborgd. Tot slot heeft Dinalog het doel de kennis over ketenregie in de curricula van logistieke opleidingen in te voeren.

In navolging van de Commissie Van Laarhoven heeft Dinalog drie speerpunten voor research & development benoemd:

  1. Cross Chain Control Centers - de ontwikkeling van regiecentra van waaruit meerdere supply chains gezamenlijk geregisseerd worden
  2. Service Logistiek - de regie van de after-sales service van producten
  3. Regie van Knooppunten - regievoering van transportbewegingen en informatiestromen rondom de Nederlandse Mainports en knooppunten in het achterland.

Dit jaar gaan naar verwachting meer dan 25 onderzoeks- en demonstratieprojecten die hierop betrekking hebben van start.

Geplaatst op 12-04-2010

venster sluiten

Pagina doorsturen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. In consequat leo vitae dui.

Velden met een * zijn verplicht.

venster sluiten

Pagina doorsturen

De pagina is succesvol doorgestuurd.