Nr 1 van China op gebied van LED verlichting komt naar Breda - Nieuws - BrIM Breda

Nieuws

Contact gegevens

Postbus 2522
4800 CM BREDA

Stadskantoor
Claudius Prinsenlaan 10
4811 DJ BREDA

T1 +31 (0)6 22 97 51 82
T2 +31 (0)6 52 81 37 98
E1 mapa.den.hooglander@breda.nl
E2 ga.lutz@breda.nlNr 1 van China op gebied van LED verlichting komt naar Breda

  • Home
  • Nieuws
  • Nr 1 van China op gebied van LED verlichting komt naar Breda
Nr 1 van China op gebied van LED verlichting komt naar Breda

In de West-Brabantse inspanningen gericht op het aantrekken van  bedrijvigheid uit China is opnieuw een succesvol afgeronde acquisitie te melden. SFT Lighting, de nummer 1 in China op het gebied van LED verlichting, komt naar West-Brabant. SFT gaat zich vestigen in Breda en sluit daarvoor een joint venture met  Electrocirkel uit Rotterdam. Gezamenlijk gaan zij -vanuit Breda- de Europese markt bewerken onder de nieuwe naam SFT Europe, waarin SFT Lighting een substantieel belang neemt. Electrocirkel heeft in Nederland al een groot marktaandeel en zal dat samen met SFT met succes in Europa kunnen uitrollen, zo is de verwachting. LED is immers dé lichtbron van de toekomst in verband met het binnenkort verdwijnen van de gloeilamp als gevolg van de voorschriften van de Europese Unie.

In de eerste fase zal SFT Europe mede gebruik gaan maken van de bestaande accommodatie van Freeway Lighting B.V. aan de Ettensebaan in Breda. Vervolgens zal op het kavel naast die huidige bedrijfslocatie een compleet nieuw bedrijfspand gebouwd worden. De nieuwe onderneming SFT Europe zal naar eigen zeggen in de eerste fase werkgelegenheid gaan bieden aan  tientallen  personen. Met het groeien van de markt richting 2012 wordt verwacht dat het aantal werknemers in de honderden zal gaan lopen.

De burgemeester van Breda, Peter van der Velden (die een niet-onbelangrijke stempel heeft gedrukt op het aantrekken van deze grote Chinese onderneming) is enthousiast over de komst van SFT. “SFT wordt door kenners beschouwd als een financieel solide bedrijf met grote groeikansen, vooral omdat de vraag van de consument naar alternatieve verlichtingsbronnen snel zal gaan stijgen en dat  maakt de marktkansen buitengewoon gunstig. De nieuwe onderneming  heeft echt alle omstandigheden mee om zich in Breda ten volle te gaan ontwikkelen. Wij als gemeentebestuur beschouwen deze innovatieve  joint-venture in Breda dan ook als een zeer welkome toevoeging aan het lokale bedrijfsleven en zeker ook aan de arbeidsmarkt. Ik heb de fabrieken van SFT in China mogen bezoeken en ben zonder te overdrijven zeer onder de indruk van hun dynamiek, innovatiekracht en performance...

De keus van SFT om zich in Breda te vestigen lag in eerste instantie zeker niet voor de hand. Immers is Electro Cirkel gevestigd in Rotterdam en de vestiging van SFT Europe in de havenstad was dan ook een logische stap geweest. “We hebben toch graag onze vizier op Breda gericht,” verklaart algemeen-directeur Rudolf van Soelen van Electro Cirkel, “vanwege de aanzienlijk lagere vestigingskosten in die stad en de goede bereikbaarheid. Daarnaast bleek SFT gecharmeerd te zijn van de stad Breda en haar gemeentebestuur. SFT trof een enthousiast gemeentebestuur. Ook de concrete support van REWIN West-Brabant hebben ons er snel van overtuigd dat Breda echt de beste plek voor SFT Europe is. We kijken er naar uit hier aan de slag te gaan!

Het tot stand brengen van het contact met SFT Lighting en ook de acquisitie van SFT als nieuwe vestiger is verricht door de regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN West-Brabant, in open, hechte  en constructieve samenwerking met de gemeente Breda en niet te vergeten de BrIM.

REWIN West-Brabant heeft drie jaar geleden de eerste contacten gelegd met dit toonaangevend led-bedrijf in China, waarna de acquisitie samen met de BRIM verder werd opgetuigd. Een voorbeeld van een sterk innovatieve onderneming die in China het grootst marktaandeel heeft als het gaat over led-toepassingen en daarnaast beschikt over de modernste fabrieken. Dat proces is geïntensiveerd toen led technologie een snelle vlucht kreeg en onder invloed van de EU-wetgeving een giga-markt ontstaat voor diverse led-produkten. SFT stond voor de keus om een stand alone operatie in Europa te starten dan wel een joint venture te sluiten. Omdat  de markt in Europa op zeer korte termijn open gaat voor led verlichting werd gekozen voor een joint venture, waarna een keus werd gemaakt uit een aantal potentiële  Europese  partners... De keus viel op Electro Cirkel uit Rotterdam, omdat die onderneming al een groot marktaandeel in verlichtingsproducten in West-Europa had verworven en aldus samen met Freeway Lightening -een Bredase onderneming- een vliegende start kan worden gemaakt, gebruikmakend van al bestaande distributie en verkoopkanalen...

SFT Europe (met als joint venture partners SFT Lighting en Electro Cirkel Rotterdam) gaan over enkele maanden de distributie en verkoop in Europa  uitrollen. Daarbij in eerste instantie de logistiek en distributie ter hand worden genomen. In tweede termijn overweegt SFT Europe in Breda ook een assemblagecenter op te richten gevolgd door een heus R&D center. Op basis van het businessplan, de grote kennis die SFT heeft op het vlak van led-verlichting en niet te vergeten de grote marktkansen wordt een sterke groei van arbeidsplaatsen voorzien. Afhankelijk van de marktpenetratie wordt in de eerste jaren een groei voorzien naar ruim 100 arbeidsplaatsen. Op middellange  termijn wordt een expansie naar twee- tot driehonderd arbeidsplaatsen als realistisch beschouwd.

Overigens moeten nog wat laatste procedurele stappen in het proces worden gezet, maar de algemene verwachting is dat die onderdelen naar tevredenheid kunnen worden geformaliseerd.

Achtergrondinformatie over SFT / LED

Op 8 december 2008 hebben de lidstaten van de EU hun goedkeuring gegeven aan het voorstel van de Commissie om het gebruik van gloeilampen in Europese markten gestaag te beperken > Vanaf 1 september a.s. mogen bepaalde soorten al niet meer worden geimporteerd, het einddoel van het traject is dat vanaf 2012 gloeilampverlichting helemaal niet meer mag worden toegepast. Deze milieuonvriendelijke verlichtingsbron zal dan zowel in de particuliere als de zakelijke sfeer vervangen moeten zijn door spaarlampen, die bestaan in 3 typen: LED-spaarlampen, compact fluorescentie spaarlampen en, sinds kort, halogeen spaarlampen.
Vooral LED is duurzaam. Deze verlichtingbron levert een factor 4 minder CO2 uitstoot en een factor 5 minder zwaveluitstoot.

Voordelen LED-verlichting
Momenteel wordt 19% van de wereldwijd verbruikte elektriciteit gebruikt voor verlichting. De omschakeling van gloeilamp naar spaarlamp zorgt voor een verlaging van het energieverbruik voor huishoudelijke verlichting in Europa met 30% en gaat klimaatverandering tegen door 23 miljoen ton minder CO2 per jaar uit te stoten. Omdat spaarlampen langer meegaan dan gewone gloeilampen, wordt er minder afval geproduceerd.
Spaarlampen bevatten evenwel elektronica en een kleine hoeveelheid kwik. Maar als zowel consumenten als bedrijven de procedure voor het wegwerpen van elektronisch afval volgen, worden de lampen gegarandeerd gerecycled en wordt er geen schade aan het milieu veroorzaakt.

Kostenbesparend voor ondernemingen
Kwaliteits LED verlichting geeft, naast het milieu aspect, vele voordelen ten opzichte van traditionele (gloeilamp)verlichting. Weliswaar is de initiële investering voor LED beduidend duurder (factor 9), maar de vervangingsnoodzaak ligt aanzienlijk lager. De levensduur van traditionele lampen bedraagt 8.000 uur, terwijl die van LED verlichting op ca. 50.000 ligt. De verlichting hoeft dus niet elk jaar vervangen te worden. Daarnaast is het stroomverbruik van LED belangrijk lager. Wanneer een gloeilamp van 100 W vervangen wordt door een LEDlamp van 20 W, kan hiermee gedurende de levensduur van de Led lamp  tot wel € 100 bespaard worden.
Ook voor bedrijven, en met name distributiecenters, is de toepassing van LED financieel gezien zonder te overdrijven bijzonder aantrekkelijk. Uitgaande van een dc van ca. 40.000 m2 ontstaat er op jaarbasis alleen al een stroomkostenvoordeel van zo’n  € 70.000,-. Vanwege die voordelen heeft de investering een terugverdientijd van 2,4 jaar.

Revolutie op verlichtingsgebied
LED-lampen zijn niet alleen de ideale vervanger van gloeilampen, maar vormen ook een revolutie op verlichtingsgebied. De LED-technologie  biedt mogelijkheden die voorheen ondenkbaar waren. LED-lampen kunnen in nagenoeg elke armatuur, elk voorwerp en elk oppervlak of toepassing geïntegreerd worden om dynamische verlichting met veranderende kleuren en verschillende intensiteiten te realiseren. De door de verlichting veroorzaakte warmteontwikkeling is beduidend lager dan bij traditionele verlichtingsbronnen.

SFT Europe anticipeert met de bundeling van krachten in de nieuwe joint venture op de vlucht die LED verlichting in Europa zal gaan nemen en  gaat daarbij met enthousiasme de concurrentie aan met o.a. Philips. Philips richt zich ook al nadrukkelijk op de alternatieve verlichtingsbronnen en neemt zelfs  officieel en definitief afscheid van de gloeilamp. Een historisch moment voor het Eindhovense bedrijf, dat immers om de gloeilamp werd opgericht.

Sterke speler
SFT Lighting, een groep bestaande uit is opgericht in 1994 and heeft meer dan 1.500 medewerkers in dienst en grootschalige fabrieken met een oppervlak van meer dan 200.000 m2 (lees ruim 20 voetbalvelden). Sindsdien is SFT uitgegroeid tot een van de grootste verlichtingsproducenten in China met eigen R&D center, productie, verkoop en service. De producten van SFT bedienen vele marktsegmenten, zoals kantoorverlichting, industriële verlichting, LED straatverlichting, LED buitenverlichting etc en worden toegepast door de overheid, het bedrijfsleven, op scholen, in ziekenhuizen, in culturele centra etc.

SFT staat zowel in binnen- als buitenland bekend om haar innovatieve R&D karakter, zowel op het gebied van de lampen als de armaturen. Het bedrijf heeft duizenden producten ontwikkeld en bijna 200 nationale patenten verworven. Haar klanten bevinden zich op alle continenten, ook al in Europa. Hier ligt echter de grootste groeimogelijkheid vanwege de voortrekkersrol die Europa nu neemt bij het uitfaseren van de milieubelastende gloeilamp.

Partner Electro Cirkel
Electro Cirkel in Rotterdam brengt een deel van haar activiteiten onder in Breda en gaat gezamenlijk met het Bredaas bedrijf Freeway Lighting en SFT de sales, marketing, distributie en logistiek voor SFT Europe verzorgen, terwijl Freeway Lighting SFT in Nederland exclusief gaat vertegenwoordigen. Electro Cirkel is al ruim 40 jaar actief op de markt van verlichtingsproducten. Een degelijk en deugdelijk bedrijf dat in Nederland -na Philips- de nummer 2 is op het vlak van verlichting. Beter bekend onder de naam van Calex dat met die productnaam het gehele scala en gamma van verlichtingsapparatuur in West-Europa bedient.

Freeway Lighting BV, met directeur de heer G.Timmer en gevestigd in Breda verzorgt de volledige verkoop & distributie in Nederland van het complete SFT Led programma.
Freeway Lighting BV heeft een een uitgebreide showroom tot haar beschikking met de nieuwste generatie SFT LED producten bestaande uit het volledig LED assortiment  toe te passen in winkels, kantoren, bedrijfsruimten, parken, tuinen en openbare straten.

Freeway Lighting BV beschikt ook over een divisie "Proplan Lightdesign" waar verschillende lichtadviseurs werken om de klant met advies en besparingscalculaties professioneel van dienst te kunnen zijn.

De combinatie van deze drie partijen legt een basis voor een snelle en succesvolle penetratie in de markt, aldus kenners in de verlichtingsmarkt... SFT Europe start onder de bezielende leiding van Peter Zwaan... zonder te overdrijven een goeroe in de verlichtingswereld.

Geplaatst op 04-02-2010

venster sluiten

Pagina doorsturen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. In consequat leo vitae dui.

Velden met een * zijn verplicht.

venster sluiten

Pagina doorsturen

De pagina is succesvol doorgestuurd.