Ondanks crisis deed Bredase economie het nog goed - Nieuws - BrIM Breda

Nieuws

Contact gegevens

Postbus 2522
4800 CM BREDA

Stadskantoor
Claudius Prinsenlaan 10
4811 DJ BREDA

T1 +31 (0)6 22 97 51 82
T2 +31 (0)6 52 81 37 98
E1 mapa.den.hooglander@breda.nl
E2 ga.lutz@breda.nlOndanks crisis deed Bredase economie het nog goed

  • Home
  • Nieuws
  • Ondanks crisis deed Bredase economie het nog goed
Ondanks crisis deed Bredase economie het nog goedOp verschillende onderdelen presteerde de Bredase economie in 2011 ondanks de crisis heel aardig. De werkeloosheid bleef laag en de werkgelegenheid en het inkomensniveau namen licht toe. De voorspellingen voor 2012 zijn echter somber.

Dat blijkt uit de Economische Barometer Breda 2012 (EBB) die maandag werd gepresenteerd door de gemeente Breda, de Rabobank en de Avans Hogeschool.

Het jaar 2012 wordt volgens de EBB een spannend jaar. Onder Bredase consumenten en producenten neemt de onrust toe. De verslechtering van de landelijke economie zal naar verwachting ook zijn weerslag hebben op de Bredase economie. Het vestigingsklimaat en en het arbeidsaanbod pakken voor Breda wel positief uit. Zelfs de opname van de kantoren en bedrijfsruimten nam in 2011 flink toe.

Duurzaam
Bedrijven en consumenten kunnen op het gebied van duurzaamheid nog wel een inhaalslag maken, zo merkt de Duurzaamheidsbalans op. Breda heeft gunstige vestigingscondities. De stad scoort positief op leefbaarheid. Wel zijn de diversiteit van de woningvoorraad en ook de veiligheid nog aandachtspunten.

Banen
De zorg en detailhandel hebben bij elkaar gezorgd voor een groei van bijna 1100 banen. Met 17.000 banen in totaal zijn de zorg en detailhandel de sectoren met het meeste aantal banen. De banengroei is in het algemeen vooral te danken aan een toename van eenmansbedrijven en een toename van werkgelegenheid bij het grootbedrijf.

Werkeloosheid
Breda kende in 2011 ruim 5000 werklozen, 600 minder dan in 2010. In 2012 verdacht de EBB echter weer een stijging van 4.5 procent in 2011 naar 5,6 procent in 2012. Het vertrouwen van ondernemers is eind 2011 verder verslechterd. De stemming daalt zowel in industrie, groothandel als in zakelijke dienstverlening. De daling is toe te schrijven aan een verslechtering van de orderportefeuille en orderontvangst.

Consumenten
Ook de Bredase consumenten zijn weinig optimistisch. De Bredanaars zijn duidelijk minder positief gestemd over hun koopbereidheid en zijn ook duidelijk somberder over het economisch klimaat in vergelijking met de Nederlandse consument. Het oordeel over de economische en financiƫle situatie voor de komende twaalf maanden is behoorlijk negatief in vergelijking met voorgaande jaren.

Zie hier het complete verslag "Economische barometer 2012".

Geplaatst op 07-02-2012

venster sluiten

Pagina doorsturen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. In consequat leo vitae dui.

Velden met een * zijn verplicht.

venster sluiten

Pagina doorsturen

De pagina is succesvol doorgestuurd.